Portoroz, perla litoralului sloven
Daca vrei o vacanta combinata, in care sa vezi si marea si muntele, sa ai parte si de relaxare dar si de aventura si activitati pe masura, in acelasi timp, alege Portoroz in Slovenia.
Litoralul sloven de la Marea Adriatica nu este intins, dar cu siguranta este unul spectaculos.
Portoroz este cea mai cunoscuta statiune a litoralul sloven, fiind si statiune balneara inca din secolul al XIII-lea. Atunci, calugarii din ordinul St Laurence isi tratau pacientii cu apa sarata.
In secolul 19 au inceput aici tratamentele impotriva reumatismului, pe baza de namol si apa sarata. A urmat constructia, de-alungul anilor, a numeroase hoteluri si vile cu centre de tratament, iar in ultimii ani, a unor moderne hoteluri-spa.
Pe langa hoteluri cu piscine, saloane spa, sporturi acvatice si plaja, Portorozul se mai mandreste si cu o minunatie de port, de unde poti inchiria barcute si iahturi mai mari sau mai mici pentru a te plimba pe mare. Calarie, carting, golf, pescuit, vanatoare, wind surf, plimbari cu bicicleta, orice este posibil in Portoroz, doar chef sa ai.
Daca sunteti amatori de excursii, imprejurimile va ofera locuri demne de vazut: pesteri subterane (una din cele mai mari pesteri din Europa se afla la aprox 100 km de Portoroz, Postojna – 25 km de tuneluri subterane), si faimoasa ferma Lipica, de unde Imperiul Austri-Ungar isi lua caii traditionali ai imperiului – lipitanii.
Viata de noapte in Portoroz este la fel de animata ca si ziua, in numeroasele cluburi, discoteci, si cazinouri, Portoroz fiind renumit pt cazinourile sale.
Alte statiuni mai mici dar nu mai frumopase sunt Piran si Izola.
Piran, cunoscut de pe timpul grecilor (Pyr in greaca inseamna foc, iar locauitorii faceau focul ca sa ghideze ambarcatiunile la intrarea in portul lor), este un fost port venetian (cel mai bine conservat din lume), din vremea in care pastreaza numeroase amprente arhitecturale. Piran era pe timpul venetienilor principalul furnizor de sare al imperiului. Accesul in orasul vechi se face doar pietonal, circulatia msinilor fiind permisa doar riveranilor.
Castrul vechi se desfasoara intre piata Tartini, Catedrala San Jorge, port si tarmurile Adriaticii, printre stradute vechi si inguste care te fac, strabatandu-le, sa te intorci in timp.